Soshöyük, Erzurum’un Pasinler ilçesinde yer alamaktadır. İlçenin 13 kilometre batısında yer alan Soshöyük, Doğu Anadolu Bölgesinde’da bulunan ender tarih öncesi yerleşimlerden birisidir. Oval biçimli höyük yaklaşık 1 hektar büyüklüğündedir. Çevresinin genişliği ise 150 x 300 metre boyutundadır. Soshöyük, bulunduğu Pasinler ovasından yaklaşık 25 metre yükselmektedir.
Höyükte ilk kazı 1987 yılında Atatürk Üniversitesi tarafından yapılmıştır. 1994 yılından itibaren kazılara Antoni Sagona başkanlığından devam edilmiştir. Kazılar sonucunda Soshöyük tarahinin M.Ö. 4000 yıllarına dayandığı keşfedilmiştir. İlk yerleşim Son Kalkolitik Çağ olarak tarihlendirilmiştir.
Sos Höyük, Demir Çağı’nın başlangıcı ile birlikte daha iyi bilinen bir kültürel çevre içerisinde yeniden doğmuştur. Sos Höyük yerleşmesinde uzun bir boşluk yaşanmıştır. Bu boşluk yaklaşık olarak 1300 yıl sonra (MS 1100-1300) Ortaçağ yerleşimi ile kırılmıştır.
Soshöyük‘e ait bulgular genellikle Tunç Çağından kalmıştır. Bölgede bulunan çanak-çömlekler Karaz kültürü karakteristik örneklerini taşır. Soshöyük‘te bulunan keskin omuzlu, derin çanaklar, geniş ağızlı çömlekler ve üçlü dikey akıtacaklı bir kap, Erken Demir Çağı çanak çömlek repertuarını verir. Çanak çömlekler çoğunlukla koyu yüzlü, bazen kırmızımsı-kahverengi astarlı, iyi açkılanmış mallardır. Keskin omurgalı, grimsi kahverengi astarlı ve iyi açkılanmış örnekler de Erken Demir Çağı’nın çanak çömleğini temsil etmektedir.
Soshöyük‘te yaşayanlar, tarımın yanında hayvancılıkta yapmış; sığır, koyun, keçi, at vs köpekleri evcilleştirmişlerdir.