Hititler’in tarihteki yerine dair bilgiler, yüzyılın başında elde edilmiştir. “Yozgat Tabletleri” olarak bilinen tabletlerin çözülmesinin ardından bu tabletlerde geçen, Anadolu’daki Hatti Ülkesi’ne dair bilgiler elde edilmiştir. Anadolu’da uzun süre yaşamış olan Hatti’ler, Hitit kültürünü ve yaşamını da oldukça etkilemiştir. Zamanla bu iki kültür birbirine kaynaşmış ve Hitit kültürü olarak var olmaya devam etmiştir.
Hititler, Anadolu’ya Kafkasya üzerinden göç etmiş bir Hint-Avrupa kavimi olarak tanımlanabilir. Anadolu’ya Kafkaslar üzerinden gelen Hititler ticaret, hayvancılık yaparak hayatlarını sürdürüyor olsa da ana geçim kaynakları tarım olmuştu. Bu yüzden Hititler izledikleri genişleme politikalarında ticaret yollarına sahip olma amacı kadar, verimli toprakları ele geçirme amacını da taşımıştır.
Tarım ve hayvancılığın öne çıktığı bir toplum olan Hititler de, Tanrı inancı da doğa temelliydi. Hititler kutsal saydıkları değerler, bayramları, tapınakları ve tapınma şekilleri, ayrıca Tanrıları da bir tarım toplumu için önemli olan hava, su, toprak gibi unsurlara göre şekilleniyordu. Sanatı, dini, savaşları, güçlü krallığı ve kralları ile tarihteki önemli uygarlıklardan biri olan Hititler‘e dair ilk kalıntılar Kültepe’de bulunmuştur.
- Alacahöyük
- Ammuna
- Anitta
- Anitta’nın Laneti
- Arinna
- Hattuşaş
- Hitit Anayurdu
- Hitit Dini
- Hitit Kanunları
- Hitit Kral Listesi
- Hititler’de Ekonomi ve Ticaret
- Hititler’de Giysi ve Takı
- Hititler’de Madencilik
- Hititler’de Mimari ve Şehircilik
- Hititler’de Mutfak Kültürü
- Hititler’de Sanat
- Hititler’de Savaşçılık
- Hititler’de Seramik
- Hititler’de Törenler ve Bayramlar
- I. Hattuşili
- II Muvatalli
- II. Arnuvanda
- II. Hantili
- II. Hattuşili
- II. Murşili
- II. Şuppiluliuma
- II. Tuthaliya
- III. Murşili / Uhri Teşup
- III. Tuthaliya
- IV. Tuthaliya
- Kadeş Anlaşması
- Kadeş Savaşı
- Kaşkalar
- Murşili
- Şuppiluliuma
- Telepinu
- Telepinu Yasası
- Yazılıkaya